Team communicatie verbeteren

Team Communicatie koppelen veel mensen gelijk aan Teambuilding. Compleet met vlotten bouwen, puzzels leggen of knopen uit touwen halen. Aan het einde van de dag voldaan en gezellig de dag afsluiten met een hapje en een drankje. Deze momenten van gezelligheid en informeel contact met het team zijn belangrijk bij het bouwen aan een solide fundering voor het team. Maar waarom doen we dit maar 1 keer per jaar? Een team zijn we toch het hele jaar door? Is het een idee om Team Communicatie op de Weekagenda te zetten?

Team communicatie op de weekagenda door IPro Training NL
Team communicatie op de weekagenda.

Verbinding zoeken

Wanneer we weer terugkeren op de werkvloer is het belangrijk dat we het teamgevoel vasthouden. De drukte van de dag en alle deadlines gaan ons leven zo weer beheersen. We zien dit terug in de schijnbaar onbeduidende momenten die we als teamleden met elkaar delen.

  • Wanneer je privé situatie niet goed gaat en je mede teamlid je even apart neemt omdat hij/zij ziet dat je in de put zit. Dat moment van toenadering en vriendelijkheid bied je een luistert oor om je frustraties en emoties kwijt te delen zodat ze je dag niet gaan beheersen.
  • Dat mede teamlid die ziet dat je overloopt met werk en deadlines en zonder oordeel, eigen voordeel of vragen een deel van de last overneemt. Niet omdat jij het niet kunt maar omdat je een team bent.
  • Dat moment waarop je een aanzienlijke prestatie neerzet en je teamleden je grootste cheerleaders zijn. Geen jaloezie, geen concurrentie maar pure trots en waardering voor het gene wat hun mede teamlid heeft neergezet.

Team communicatie op de Weekagenda

Wat kenmerkt nu een succesvol team? Dat mensen zich veilig voelen staat voorop. Erbij horen komt erna en we willen allemaal iets bijdragen aan de teamprestatie. Het goede teamgevoel zorgt voor plezier en succes. Om op dit punt te komen of te blijven denken wij dat je moet investeren. Meer doen dan de jaarlijkse eenmalige teambuilding ‘injectie’ en team communicatie een vaste plek op de weekagenda geven. Je moet elkaar op een dieper level leren kennen. Weten wat de kwaliteiten en valkuilen zijn van ieder teamlid en zien wie ieder teamlid is als mens en als lid van het team.

Omstandigheden creëren

Het is belangrijk dat het team de omstandigheden creëert die het mogelijk maken om die mooie momenten van teamgevoel en verbondenheid te ervaren. Dit betekent dat je als team in de dagelijkse sleur, in de drukte van al het werk tijd moet maken om met elkaar te connecten. Dit betekent niet dat je elke week diepe gesprekken moet hebben over wie jij bent als mens en wat de zin van het leven is. Kleine momenten bij het koffiezet apparaat om te vertellen over je weekend of korte spelmomenten om gewoon even hard met elkaar te kunnen lachen zijn net zo belangrijk.

Uitdagingen

Teamcommunicatie onderdeel maken van het team DNA brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het team heeft te maken met verschillende persoonlijkheden, verschillende werkwijzen, verschillende wensen en behoeftes, tijdgebrek etc. Jullie kunnen waarschijnlijk aan deze lijst nog een aantal eigen uitdagingen toevoegen waar jullie als team tegenaan lopen. Elk team is uniek en heeft een eigen pad om zijn volle potentie te kunnen bereiken. Om dit pad goed neer te leggen en te bewandelen is een investering nodig. Echter een team dat tijd en energie investeert om een solide team fundering te bouwen plukt daar voor lange termijn de vruchten van. Wil je nog meer lezen over teambuilding en uitdagingen?

Informatie

Heb je interesse in ons programma Team Communicatie op de Weekagenda? Wij hebben ervaring met opzetten van een High Performance Team. We gaan graag het gesprek met je aan over de mogelijkheden binnen jouw organisatie. We verzorgen geen standaard eenmalige teambuilding workshop maar juist maatwerk trajecten. Trajecten waar er met het team gekeken wordt wat de wensen en behoeftes zijn van jullie team én alle teamleden. Een passend aanbod aan workshops, activiteiten en spellen die werken voor jullie. Maar vooral ook begeleiding hoe jullie er in het dagelijkse leven mee aan de slag kunnen als team. Bel Marcel G. Buijs op 0636 1944 52 of email hem via info@iprotraining.nl. Zoek je liever nog even verder? Klik dan hier!

Laat een reactie achter