Voorbereid Online Presenteren

Voorbereid online presenteren is de titel van deze blog. Want wie de online meetings goed voorbereid gaat heel veel stress en misverstanden voorkomen. Wij hebben het online presenteren ook lange tijd voor ons uitgeschoven. Tot een van onze beste klanten een learningweek organiseerde en wij uitgekozen werden om een online workshop te verzorgen. Gelukkig duurde het toen nog maanden voordat het zover was. Achteraf was de belangrijkste conclusie, het valt echt reuze mee mits je maar goed voorbereid bent.

Ken je tool

Of je nu kiest voor Google Hangouts, Zoom, MS Teams, Skype of een andere tool. Het maakt niet zolang je maar zorgt dat je je verdiept in de mogelijkheden van de tool. Hoe werkt het programma.

Zet jezelf goed in beeld

Voorbereid online presenteren betekent ook idat je vooaf goed nadenkt over hoe je jezelf goed in beeld te krijgt. Dan heb je dus nog geen woord gezegd. Denk aan je kleding, hoe groot kom je in beeld en wat is je achtergrond.

Maak afspraken

Maak afspraken hoe je het beste interactie kan wil hebben. Kunnen mensen je onderbreken met praten of wil je reacties in de chat? Als de groep meer dan 30 mensen ligt de keuze voor reageren in de chat voor de hand. Zelf ben ik een voorstander ervan om mensen zelf te laten besluiten of de camera en het geluid aan of uit staat.

Deel je scherm

Je kan bij jouw presentatie regelmatig switchen tussen jezelf in beeld brengen en de presentatie in beeld brengen. Je kan gebruik maken van scherm delen om dit te doen. Dit lijkt een hoop gedoe maar met wat oefenen is dit een zeer waardevolle mogelijkheid tot afwisseling.

Interactie met je publiek

Om een online presentatie waardevol te maken is het wijs om regelmatig vragen te stellen en stiltes te laten vallen. De deelnemers kunnen hun gedachten even ordenen en reacties volgen dan meestal vanzelf.

Jouw tekst

In de voorbereiding kwam ik erachter dat het heel raar is als je steeds op de tekst van je presentatie kijkt die op je bureau naast je ligt. De deelnemers zien jouw gezicht niet meer. Dat is precies als bij offline, dat geeft een rare indruk. Mijn oplossing was om mijn tekst in steekwoorden uit te schrijven en op te hangen op de muur voor mij. Zo keek ik in de camera en af en toe erboven om mijn tekst te lezen.

Informatie

Is je interesse gewekt om hier meer over te leren? Wij bieden een Training Online Presenteren die je veel gaat opleveren. Je kan je direct inschrijven voor deze training of stuur een email naar info@iprotraining.nl en we horen graag van je. Kijk je graag verder, klik dan eens hier.