Zelfbewustzijn trainen

Je zelfbewustzijn trainen is een waardevolle investering in jezelf. Laten we starten met een voorbeeld uit de praktijk. In de loop van een werkdag krijgt je soms te maken met een boze klant of collega. Het is helemaal niet zo vreemd als je dan kortaf reageert maar hoe effectief is dat? Ruzie maken met een klant wordt zelden gewaardeerd dus een redelijke mate van begrip op dat moment klinkt doordacht. Als de boosheid weg is kan je een dag later alsnog het gesprek aangaan.

Je zelfbewustzijn trainen. volg de Training Persoonlijk Leiderschap.

Je zelfbewustzijn kan je trainen. Als je je bewust bent van je gevoelens, je gedrag en de manier waarop klanten en collega´s je zien kan je kiezen voor bewust gekozen gedrag. Om dit bewust gekozen gedrag in te zetten is er een schat aan informatie nodig. Informatie over (1) je eigen gevoelens (2) je zintuigen (3) je beoordelingen (4) je intenties en (5) je gedrag. Deze schat aan informatie geeft je inzicht in de manier hoe je reageert, gedraagt, communiceert en handelt in verschillende situaties. Het verwerken van deze informatie is wat we bedoelen met zelfbewustzijn. Een hoog zelfbewustzijn maakt mensen effectiever in hun werk. We bespreken in dit artikel alleen punt (3) het maken van beoordelingen.

7 Manieren om het maken van beoordelingen te versterken

‘Met besef van eigen innerlijke kracht en waarde’, zo omschrijft Van Dale het bijvoeglijke naamwoord ‘zelfbewust’. Een aardige start om eens dieper in te gaan op dit onderwerp. Welke manieren van het maken van beoordelingen gaan we in dit artikel bespreken?

  1. Gebruik ´ik´ statements
  2. Houd regelmatig een interne dialoog
  3. Maak beoordelingen als je kalm bent
  4. Maak gebruik van de inbreng van anderen
  5. Beoordeel je eigen werk
  6. Erken dat je beoordelingen van jou zijn
  7. Accepteer dat beoordelingen mogen veranderen

1. Gebruik ´ik´ statements

´Speak for yourself´ is misschien wel de meest pakkende samenvatting van dit punt. Spreek niet in de wij vorm maar in de ik vorm. Ik vind dit geen goed idee. Hier kan ik me niet in vinden. Mijn mening is dat we beter de oferte morgen kunnen versturen. Ik laat je opmerkingen even bezinken en kom er morgen op terug. Als je spreekt vanuit jezelf wordt het voor jezelf duidelijker wat je bedoelt en je erkent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen uitspraken.

2. Houd regelmatig een interne dialoog

Dit is een gesprek dat je voert met jezelf. Zoals met die boze klant of collega, ´Ik laat me altijd kleineren door klanten of collega´s´. Een vast moment in de dag kan heel goed werken om hier een ritme in te krijgen. Langzamerhand word je je bewust van patronen in je gedrag. Als je patronen herkent kan je actie gaan ondernemen.

3. Maak beoordelingen als je kalm bent

Dit punt behoeft waarschijnlijk weinig toelichting. Op het moment dat we boos zijn, flink teleurgesteld of opgewonden nemen we makkelijker besluiten. Beoordelingen die naar alle waarschijnlijkheid minder goed worden afgewogen. Als je een innerlijke dialoog voert als je kalm bent zullen je beoordelingen nauwkeuriger zijn.

4. Maak gebruik van de inbreng van anderen

Omdat elke gebeurtenis vanuit verschillende hoeken kan worden bekeken is het vaak een goed idee om anderen te vragen wat zij vinden. Op basis van meerdere reacties kan je nagaan of jouw beoordeling heel vreemd is of juist de spijker op de kop. Worden jouw beoordelingen steeds beter? Dan kan je meer en meer op je eigen intuïtie gaan vertrouwen.

5. Beoordeel je eigen werk

Stel u heeft een presentatie afgerond en na afloop komen meerdere collega´s je complimenteren met je bijdrage. Dan denk je wellicht bij jezelf, ´mijn dag kan niet meer stuk want ik kreeg zulke lovende kritieken´. Maar dat hebt u niet aan die collega´s te danken. Dat heb je aan jezelf te danken omdat jezelf uiteindelijk jouw presentatie als een succes hebt beoordeeld´.

6. Erken dat je beoordelingen van jou zijn

Verschillende mensen kunnen situaties verschillend beoordelen. Jij denkt bijvoorbeeld dat die mogelijke nieuwe opdrachtgever bewust de contractafspraken voor zich uit schuift om een sterkere onderhandelingspositie te krijgen. Terwijl enige weken later je hoort dat het overmacht was door een zieke financieel directeur.

7. Accepteer dat beoordelingen mogen veranderen

Je gedachten, gevoelens en beoordelingen kunnen aan verandering onderhevig zijn. Ze kunnen veranderen op basis van nieuwe informatie waar je zelfbewustzijn je op wijst. Dus je eerdere mening herzien kan prima zonder gezichtsverlies. Want die oude mening was wellicht gebaseerd op onvolledige informatie.

Informatie

Herken je punten waar jij kunt groeien? Of herken je punten die je al goed doet? Misschien is het volgen van onze volledige training Persoonlijk Leiderschap een mooie stap voor jou. Wij verzorgen deze Training Persoonlijk Leiderschap in Den Haag, Eindhoven, Groningen en Deventer. Het programma ziet er als volgt uit.

Dag 1.Dag 2.Dag 3.Dag 4.
ZelfbewustzijnZelfmanagementSociaal bewustzijnSociale vaardigheden

Je kan Marcel G. Buijs benaderen per telefoon op 0636 1944 52 of via de mail op info@iprotraining.nl voor vragen over startdata. Klik hier als je eerst nog even verder kijkt.

Laat een reactie achter